Nyheter Vårkänslor i spanska Malaga väder
Vårkänslor i spanska Malaga

Vårkänslor i spanska Malaga

5 februari, 2018

När mörkret är som mest påtagligt hemma i Sverige och det känns som om vintern aldrig kommer att övergå i vår är det aldrig fel att tjuvstarta i Malaga. För en februaridag i Malaga är alltid lite trivsammare än hemma i Sverige.

Malaga tar nu på allvar upp kampen om helgturisterna med Barcelona och Madrid. Här hittar du både kultur, god mat och fint strandliv. Malaga, den största staden på Costa del Sol i Spanien, var länge bara ett första stopp på väg mot stränderna. Nu utvecklas Malaga allt mer till att bli en fullfjädrad weekenddestination.

Museum och stränder

Spektakulära museer som Centre Pompidou, Carmen Thyssen, CAC Malaga, Picassomuseet Museo Picasso Málaga och bilmuseet Museo Automovilistico som delar byggnad med Colección del Museo Ruso, de hör alla till dragplåstren när Malaga tar upp kampen med Barcelona, Madrid och Bilbao som ledande spansk kulturell weekendstad.

Listan på museer är imponerande för en stad av Malagas storlek, men staden skulle inte ha den dragningskraft den har om den inte också hade stränder. Störst och mest centralt belägen är Playa Malagueta, strax bakom den nya och moderna strandpromenaden Muelle Uno och inte så långt från tjurfäktningsarenan. Andra stränder är La Misericordia, San Andrés, Pedregalejo och El Palo.

Mysiga kvarter

I Malagas gamla stadsdel runt Plaza de Constitución och katedralen ligger gott om tapasrestauranger, barer och butiker. Calle Marques de Larios och kvarteren runt omkring har den mesta shoppingen. Missa inte den fina saluhallen Mercado Atarazanas, belägen i ett före detta skeppsvarv. Det mesta ligger inom gångavstånd, ofta på lugna gågator.

Varmt redan i februari

Tack vare sitt läge i södra Spanien har Malaga en längre säsong än de flesta andra spanska städer. Redan i februari kan det vara varmt som en svensk sommardag. Malaga duger bra som ett resmål i sig själv, men också som utflykt för alla som semestrar i Fuengirola, Marbella, Torremolinos, Estepona och de andra badorterna längs Costa del Sol.

FAKTA: Malaga
Allmänna fakta: Huvudstad i regionen Malaga i Andalusien.
Land: Spanien.
Bästa tiden att resa: Mars–oktober.
Restid: Cirka 4.15 timmar från Stockholm.
Språk: Spanska.
Valuta: Euro.
Tidsskillnad: Samma tidszon som Sverige.
Visum: Behövs inte.
Statsskick: Demokratisk monarki.
Klimat: Heta somrar och milda vintrar. I juli och augusti ofta över 30 grader, i januari är dagstemperaturen i snitt 14 grader.
Landsnummer: +34.
Folkmängd: Cirka 600 000.
Elektricitet adaptrar: Likadana eluttag som i Sverige.
Säkerhet: Ett säkert resmål.
Bra att veta: Vid bankomaten får man ofta frågan om man vill registrera uttaget i euro eller kronor. Välj euro för att slippa extra avgift.