Nyheter Hur kommer sommaren i Sverige att bli, egentligen? väder
Hur kommer sommaren i Sverige att bli, egentligen?

Hur kommer sommaren i Sverige att bli, egentligen?

15 mars, 2018

Senast Sverige upplevde sämre sommarvärme var året 1862. Och nu flaggar SMHI för att sommarfiaskot kan få en tråkig repris nästa år.

För att få det riktigt varmt måste luften komma från kontinenten eller Ryssland men nu får vi all luft från Atlanten, säger Sverker Hellström som är Meteorolog på SMHI. Och så riskerar det fortsätta även 2018.

För att få riktigt kalla vintrar och varma somrar krävs luftströmmar som skapar högtryck. Och sådana har meteorologerna sett få av de senaste åren. Om vädret fortsätter som det gjort de tre senaste åren får vi en mild vinter och ännu en sval sommar nästa år.

Men det kan svänga snabbt. Plötsligt kan det svänga om. Somrarna 1977, 78 och 79 var dåliga. Första halvan av 60-talet var somrarna också svala, säger Sverker Hellström. Luften har kommit från Atlanten eller Ishavet och inte söderifrån eller österifrån där värmen finns och därför har vi inte haft den riktiga sommarhettan.

Medan vi svenskar är hjärtligt trötta på svala somrar – då de högre medeltemperaturerna i södra Europa lett till allvarliga problem – så känns det lite märkligt att Sydeuropa har en väldig hetta medan vi fryser. Eller hur?