Nyheter Fem Pariskrogar du inte får missa väder
Fem Pariskrogar du inte får missa

Fem Pariskrogar du inte får missa

5 februari, 2018

Journalisten Elin Unnes bok ”Paris för foodisar” är den ultimata Parisguiden för alla som reser med magen. Nedan berättar hon om fem Parisrestauranger hon inte klarar sig utan.

Deux Fois plus de piment, 33 Rue Saint-Sébastien
Eftersom Paris är uppbyggt kring olika arrondissement har man ofta sina egna, lokala favoriter av ställen som gör dumplings, kinesisk och vietnamesisk mat. Från sichuanköket är detta min favorit. Ett enkelt och osigt ställe, med en liten meny där det serveras kryddig mat som avnjuts ihop med asiatisk öl på jätteflaska. Du väljer själv styrkan på maten, på en 1-5-gradig skala, där ett är en lagom nivå även om det kan låta svagt. Är du äventyrlig vågar du dig på grad två, men det kan krävas viss förkunskap i franska eller mandarin för att beställningen ska bli rätt.

Muscovado, 1 Rue Sedaine
Detta perfekta kafé serverar mat hela dagen, vilket inte är helt lätt att hitta i Paris. Ställets ägare är två systrar som utbildats i New York och därefter arbetat på tvåstjärniga ”Dinner by Heston Blumenthal” i London. Nu, när de själva får bestämma, serverar de rätter som inspirerats av enkel amerikansk kafémat, men som tillagas på ett avancerat sätt. Deras toast med jordnötssmör må låta enkel, men Muscovados kockar förvandlar förvandlar den till din bästa toast någonsin. Dessutom är det ett väldigt prisvärt ställe.

Chambre Noire, 82 Rue de la Folie Méricourt
Några unga killar har startat denna naturvinsbar där man också kan äta elektiska smårätter som tillagas med inspiration från världens alla hörn. Allt är smått, plockigt och gott, menyn är fördomsfri och full av rätter som svarta tortillas med bönröra och kanariska potatisar med mojo rojo. Restaurangen är inredd med naket tegel, rå betong och vackra grovhuggna träbänkar. Känslan är ruff och ambitiös på samma gång.

Servan, 32 Rue Saint-Maur
Restaurangen är belägen i vad man tror tidigare var ett tjusigt bageri. Det är nyrenoverat, men interiören ser genuint gammal ut på ett sätt som parisiska ställen är experter på. På mer traditionella restauranger är det ibland svårt att få vegetariska rätter, men på Servan är det enkelt, kockarna fixar snabbt ihop något gott till dig. Ofta blir det grönsaker efter säsong i tempura. Även chili har nått Servans kök, något som i princip aldrig används i Paris utanför de asiatiska köken. Det kan till och med vara svårt att hitta i matbutiken för den egna matlagningen. Gästerna på Servan är en blandning av kvarterskändisar, äldre uppklädda parisiska par och internationella foodisar.

Au Passage, 1 bis Passage Saint-Sébastien
När jag och min man började resa till Paris för många år sedan blev vi omedelbart förälskade i Au Passage. Med en fantastisk vinlista, full av naturviner, känns stället fortfarande lika centralt i stans pågående matrevolution. Au Passage rekryterar alltid intressanta kockar som ofta tar sig tid att komma ut till bordet och byta några ord. Känslan är lite stökig och punkig och besöket påminner om en bra hemmamiddag. Smårätter att dela på serveras och missa för guds skull inte ostronen.