Nyheter Bröllop utomlands | Den kompletta guiden till gifta sig utomlands väder
Bröllop utomlands | Den kompletta guiden till gifta sig utomlands

Bröllop utomlands | Den kompletta guiden till gifta sig utomlands

27 januari, 2019

Vill ni knyta banden på en förtrollad tropisk strand eller kanske lova evig kärlek i Paris? Att gifta sig utomlands är en enkel sak så länge som ni förbereder på rätt sätt. Beroende på var ni ska hålla bröllopsceremonin så kan det behövas lite intyg från Sverige. Ni bör också återvända med ett godkänt bevis på vigseln för att registreras som gifta i Sverige.

Om ni är kreativa och inte tycker att vigseln måste utföras av en svensk vigselförrättare i utlandet så går det alltid att först registrera äktenskapet i Sverige. Därefter så kan ni åka vart ni vill och genomföra en vigselceremoni utefter tycke och smak.

Först, en innehållsförteckning…

1.Viktigt att veta inför en vigsel i utlandet
2.Att tänka på vid nordiska bröllop
3.Bröllop i Paris
4.Bröllop i Las Vegas
5.Bröllop i New York
6.Bröllop i Los Angeles
7.Bröllop i Floria
8.Gifta sig i Italien
9.Exotiskt bröllop i Thailand
10.När släkt och vänner ej kan åka med
11.Vilken dokumentations krävs vid vigsel utomlands
12.Bröllopspresenter – Vad gäller?
12.Mat & fest – hur löser man det utomlands?

Viktigt att veta inför en vigsel i utlandet

Innan vi ser lite närmre på olika möjligheter för den som vill gifta sig utomlands så måste vi först gå igenom det lagliga. Det som du måste veta då du vill att vigseln ska utföras med vigselrätt i utlandet…

gifta sig utomlands tänk på vigselintyg

I vissa länder så finns det svenska myndigheter som ambassaden eller Svenska kyrkan som har rätten att viga dig och din partner. Men det går också att gifta sig i enlighet med landets regler via dess myndighet. Oavsett vad du väljer så ska du se till att du får ett intyg om vigseln som du kan ta med dig till svenska Skatteverket för att bli registrerad som gift i Sverige.

För att hitta en svensk myndighet som kan hjälpa till med bröllop utomlands så kan du vända dig till Utrikesdepartementet eller till Svenska kyrkan. De kan sätta dig i kontakt med ambassad eller kyrka som kan genomföra vigseln.

Hindersprövning och vigselintyg

Innan ni reser iväg för att gifta er utomlands så måste ni se till att genomföra hindersprövning och att få ett vigselintyg från Skatteverket. Det här måste ni göra om ni ska vigas av svenska representanter i utlandet.

Om ni gifter er med hjälp av en utländsk myndighet så kan det behövas fler dokument. Dessutom så kan det vara så att intyg och andra dokument ska ha särskilda stämplar från Skatteverket. Kontakta den aktuella myndigheten i god tid för att få veta vad som krävs så att ni inte står utan då ni redan är i landet och gästerna är på väg.

Ett nordiskt bröllop

Ett bröllop i Oslo eller varför inte på stranden i Skagen? En vigsel utomlands behöver inte vara långt bort. En resa över Öresundsbron är samma sak som att ha åkt till ett annat land. För vigsel i våra nordiska grannländer så måste ni ordna med de dokument som krävs för giftermål i Sverige.

Så snart som ni har ansökt om hindersprövning och blivit godkända så får ni 2 dokument. Hindersprövningsdokumentet talar om att ni är fria att gifta er och detta dokument måste den som genomför vigseln se.

Ni får också ett så kallat vigselintyg. Det är dokumentet som vigselförrättaren kommer att fylla i så att ni kan få vigseln registrerad i Sverige. De svenska dokumenten godkänns i Danmark, Norge, Finland och även på Island.

Men nu kanske ett varmare land längre söderut lockar mer…

Bröllop i Paris, kärlekens stad

Bröllop i Paris: Bröllop utomlands guiden

Många drömmer om ett bröllop i Paris. Paris ses ju som romantikens huvudstad. I Paris så finns svenska ambassaden såväl som Svenska kyrkan, och de har vigselrätt. Men det ska tilläggas att de måste hålla sig till lokala regler för äktenskap. Om ni bestämmer er för att gifta er vid Eiffeltornet lite spontant så får ni ändå vänta en månad.

Ett giftermål inför utländsk myndighet i Frankrike kräver att någon av er har bott i landet under minst en månads tid. Ni ska också visa upp pass, folkbokföringsutdrag från Sverige och andra dokument som den svenska ambassaden i Paris kräver.

Las Vegas bröllop

Låt en person i Elvis-kostym viga er på The Strip! För vissa låter det som ett skämt medan andra tänker att det kunde vara något. I Las Vegas så finns det gott om kapell där man kan gifta sig med olika fantasifulla dekorer och underhållning som stämmer väl överens med casinospel och glittrig fest.

Ta med personbevis på engelska från Skatteverket. I Las Vegas så kontaktar ni Clark County Marriage Bureau. De kan ge er en licens, en Marriage License. Det kostar omkring $60 och är ett måste för att man ska få gifta sig i Las Vegas.

Inför ett bröllop i Las Vegas så är det också smart att ta med sig hindersprövningen från Sverige för att bevisa att ni får gifta er. Den behöver ni då på engelska. För att det ska bli den typ av vigsel utomlands som blir ett vackert minne för livet så är det också att rekommendera att undersöka kapell i god tid.

Ta reda på att det finns tid och plats för er och gäster. Ta också reda på exakt vilka dokument som ni måste ta med er. Las Vegas är ju lika med känslan av spontanitet och spänning. Men det är inte så dumt att tänka framåt och förbereda även den galnaste av vigslar så att den blir precis så crazy som ni har tänkt er.

 

Kollage: Bröllop i New York, Florida, New York & Los Angeles

 

Bröllop i New york

En annan stad som har varit värd för många svenska vigslar är New York. The Big Apple sover inte mer än Las Vegas och det finns fantastiska platser att knyta banden på.

Kanske har ni redan en favoritrestaurang eller ett område som känns lite extra spännande. I New York finns Svenska kyrkan såväl som ambassaden. Det går att ordna med en svensk vigselförrättare. Fast ni kanske tänker er något helt annat som till exempel en känd amerikansk skådis.

Inför högtider som nyår så är det viktigt att vara ute i god tid. Populära platser för bröllop i New York bokas snabbt upp. Vigselförrättare behöver ju också veta i förväg om de ska jobba en kväll som nyårsafton.

Bröllop i Los Angeles

Los Angeles är en annan populär stad där vädret ofta är mycket behagligt. Det går att ordna med en vigsel på stranden eller kanske i en välkänd miljö i Hollywood. Precis som i New York så finns det personer och företag som specialiserar sig på att ordna med bröllop för turister. De kan hjälpa till med att välja en lämplig plats och att allting runtomkring ordnas på bästa möjliga vis.

Bröllop i Florida

I USA så är Florida många svenskars första val för vigsel och det är inte konstigt. Det finns vackra stränder och gott om restauranger och festvåningar för mindre och större sällskap. Dessutom så är det lätt att ordna med prisvärda resor till Florida vilket kan göra det lättare att få med sig familj och vänner från Sverige.

Gifta sig utomlands: Thailand & Italien

Gifta sig i Italien

I Italien så har ambassaden inte vigselrätt. Därmed så kan det vara klokt att registrera äktenskapet i Sverige innan ni reser iväg för ett bröllop i Italien. Fundera på möjligheten att hyra en festlokal som även fungerar som hotell för er och gästerna. Det finns vackra villor i Toscana som passar perfekt för ett stämningsfullt Italien bröllop.

Ett bröllop i Toscana kan kännas som en dröm, men tänk på årstiden! Italien är inte Thailand och vintern kan bli nog så bister i de norra delarna. Årstiden får betydelse för hur ni kan ordna med fest utomhus, vilken klänning som kommer att passa, och mer. När ni drömmer om en vigsel i Rom så ska ni betänka vädret. En vigsel vid Fontana di Trevi blir som vackrast då solen skiner eller natten är stjärnklar!

Exotiskt med bröllop i Thailand

Om din tanke med vigsel utomlands är att det ska vara varmt och exotiskt så ska du beakta möjligheten att gifta sig i Thailand. Det här är mycket populärt just för att det går att ordna med så vackra vigselceremonier på stränder och i skogsmiljöer. Ni kan säga ja till varandra under ett vattenfall med en massa apor som vittnen i träden!

Thailands olika turistområden är väl förberedda på besökare som vill gifta sig i landet. De har allt från särskilda spa-paket för brudpar till färdig rekvisita för strandbröllopet. Ni kan lätt få tag i fotograf och det går att få hjälp med professionell sminkning och mer inför ceremonin.

Precis som vigslar i andra länder så krävs det dokumentation men i Thailand så blir det inte besvärligt. I och med att ni kan kontakta vigselförrättaren i förväg så kommer ni att veta precis vad som krävs innan ni åker.

Under högsäsong (svenska vintermånader) så är det smart att boka vigseln i förväg. Ni kan också kontakta fotograf, sminkös och fler från Sverige för att få allting redo till det datum som ni har satt för ert utlandsbröllop i Thailand.

Att gifta sig utomlands: bordsplacering, mat & fest

När släkt och vänner inte kan åka med

Om ni vill resa långt så är det inte säkert att alla bröllopsgäster kan komma med. Även om ni bjuder på flygbiljett och hotell så är det inte alltid så enkelt att komma iväg för att vara med om en vigsel utomlands.
Då det är viktigt att dela själva vigselceremonin med nära och kära så finns det flera alternativ. Ni kan:

1. Hålla bröllop i lada hemma i Svedala och sedan ta en taxi till flygplatsen för en flight vidare till en öde strand för er smekmånad.

2. Det går också att gifta sig på Arlanda och samla vänner och familj där. De som kan åka med vidare till Toscana för middag gör det…

3. Ni kan lämna alla hemma och ta med en smartphone för att sända live från djungeln. Så länge som det finns täckning så går det att köra en virtuell vigselceremoni där alla som vill vara med kan vara det.

4. Jobba hårt med att synka scheman och hitta den plats på jorden där de allra flesta kan vara med. Om det bara rör några få personer så går det kanske att ordna med ett familjebröllop utomlands där alla är med.

Dokumentera en vigsel utomlands

Det är inte bara dokument som styrker att ni nu är ett gift par som är viktigt. Dokumentation är också bild och film från bröllopet. Att gifta sig utomlands är ett äventyr som aldrig glöms bort. Ni kommer att vilja tänka tillbaka till de magiska ögonblicken då ni blev familj med varandra på riktigt.

Boka in en fotograf inför vigseln. Det finns gott om lokala förmågor i de flesta länder men det gäller att välja rätt. Bara för att en person kallar sig för fotograf och videokonstnär så betyder det inte att ni kommer att få material som ni blir nöjda med.
Se på exempel online och ta reda på precis hur fotografen kan dokumentera er vigsel i landet.

Kanske kan ni göra en längre film av det hela där även förberedelser och er förväntan kommer med. Det blir en film som ni och barn kan se om och om igen. Då är det verkligen viktigt att det hela dokumenteras av en person som förstår hur ni tänker och vad som är viktigt.

Att gifta sig utomlands: Mat & fest och bröllopspresenter

Bröllopspresenter – Vad gäller?

Så här lät det hos vett&etikett doktorn. En bröllopsattendentant som frågar vad som gäller vid giftemål utomlands.

“Vi ska på bröllop i Italien och funderar på bröllopspresenten. Gästerna står själva för resa och logi. Brudparet står för mat och dryck på bröllopsfesten. Fråga:  Förväntas man ta med present?

“Svar: Presenten är inte på något vis kopplad till vare sig närvaro eller gästens egna kostnader. Inte heller värdet på densamma har någon koppling. Presenten är din lyckönskan till brudparet. En lyckönskan om deras framtida gemensamma liv. Det finns således inga ”krav” på att ge en present, men de flesta kommer nog att göra så.

Så du väljer själv men hade jag varit du, då hade jag haft en present” – skrev Mats Danielsson, också känd som vett & ettikett doktorn. Även presentbutiken Fineshelf, som erbjuder bröllopspresenter har stämt med i Mats resonemang.

 

Att annordna Fest med Mat & Dryck

När det handlar om länder och städer som har en god tradition av att ordna med bröllop för turister så brukar det inte vara svårt att planera in en fest med mat och dryck. Men precis som ett bröllop i Sverige kräver eftertanke så måste ni göra det ni kan för att välja rätt.

Använd er av forum online där andra som har gift sig utomlands berättar om hur det var. Där kan ni ställa frågor och hitta catering, festlokal och mer. Tänk också på att vissa platser kan erbjuda lokala delikatesser. Ett svenskt bröllop utomlands kan innebära att ni har en vigselförrättare som talar svenska men att efterrätten består av frukter som inte ens säljs i Sverige.

Det allra viktigaste är att ni ger bröllopet utomlands god tid. Lär er mer om lokala specialiteter och ta kontakt med personer och företag som kan hjälpa er. Med lite mer tid så hinner ni fatta rätt beslut. Det är något som kan spara pengar. Och dessutom så inser ni när det är väl värt att lägga lite mer på det som kommer att krävas för att skapa ett magiskt bröllop som ni för evigt bär med er i era hjärtan.

 

Har du några ideer eller tillägg till vår bröllopsguide? Hör gärna av dig!